SORTIDA DEL GRUP EXCURSIONISTA L’ALBADA (20-2-22). TORRENT DEL BACALLÀ, SANT MEDIR, PI D’EN XANDRI, SANT CUGAT

Aquest diumenge, 20 de febrer, el Grup Excursionista l’Albada ha fet la seva sortida mensual. Com volíem digerir l’augment quantitatiu de membres que s’està produint (35 persones a l’última sortida, 9 més que es varen excusar i 9 als que diguérem que no podien venir per evitat formar un grup massa nombrós) vàrem reduir la publicitat de la present. Al final vàrem formar un grup de 23 persones. Així es consolida el creixement experimentat pel grup des de que va canviar el nom. Durant el període anterior ens venia regularment molt poca gent (sortides de 6/7 persones i algunes una mica més).

El grup s’ha rejovenit força, amb gent activa que ha acceptat de manera molt correcte la definició de grup llibertari amb els que les hem rebut. La manera oberta i no dogmàtica amb que plantegem les característiques del grup està molt ben valorada. També hem implementat els aspectes ecològics de les nostres sortides i treballem per reforçar l’estructura. A l’assemblea que tanca la sortida s’ha plantejat una Assemblea General del Grup (15 de març a l’Ateneu Rosa de Foc) per estructurar i elaborar uns estatuts, protocols de sortides i aprofundir explicacions sobre el funcionament d’UGEL.

Com a mitjà de transport vàrem optar, com sempre, pel transport públic ( anada en Metro i tornada amb els Ferrocarrils de la Generalitat). Ens trobàrem a la sortida de l’estació de metro Vall Hebron i iniciàrem ascensió fins a la masia Can Soler. Allí ens esperaven companys del Col·lectiu Agudells, grup ecologista de la barriada que reivindica l’ús públic d’aquesta masia i que, des de fa molts anys, abandera la defensa ecològica d’aquest sector de la serra de Collserola. Ens parlaren del projecte d’hort autogestionat i de les pugnes amb les diferents administracions municipals per salvar l’espai. Per part nostre explicàrem el nostre projecte, generàrem vincles per a futures activitats i, els companys de l’Albada que formen part d’Agita’t Gràcia, explicàren la lluita gracienca per salvar l’Alzina i les casetes del carrer Encarnació (Agita’t Gràcia forma part de l’equip coordinador d’aquesta lluita).

Després enfilàrem amunt, per la vall del torrent del Bacallà, una bonica caminada per un bosc ombrívol, ric en vegetació. Passejada només interrompuda pel creuament de la carretera de les aigües, sense pas protegit. Els Agudells ens explicaren les propostes faraòniques plantejades per anteriors Ajuntaments, la seva paralització actual (no garanteix res) i les propostes alternatives que proposen com a grup ecologista. Trobàrem la Font del Bacallà, la Font de Can Borni amb els seus jardins i la Font Groga.

Un cop a dalt de la carena iniciàrem descens per la part contraria, fins l’ermita de Sant Medir, lloc on dinàrem. Anàrem fins l’Adjutori i ens arribàrem al Pi d’en Xandri, a les portes de Sant Cugat. Allí férem l’assemblea valorativa de la sortida, amb molta participació. Tothom estava molt satisfet; havia agradat molt el recorregut i l’ambient fratern i farcit de converses agradables (una ebullició de fils teixits des de diferents perspectives que parlaven de lluites llibertàries, memòria històrica, ecologisme, migració, excursionisme, salut mental…). Es va posar data per l’assemblea general del grup i, també, vàrem acordar la propera sortida, qui l’organitzava i qui feia el cartell. Serà el diumenge 27 de març, al Castell de Montsoriu.

Una mica cansades, però encara amb energies per planificar altres sortides i entrellaçar converses sobre molts temes, vam travessar Sant Cugat del Vallès fins la parada fels FGC i vam tornar a casa amb ganes de retrobar-nos aviat.

Grup excursionista l’Albada

Neix un nou grup excursionista al barri de Gràcia (Barcelona) que vol ser una plataforma oberta, autònoma i amb projecte propi. El nou grup vol impulsar l’excursionisme, l’amor a la natura i la defensa ecològica. Amb forts referents llibertaris, dinàmiques horitzontals de funcionament i integrador de la diversitat, aglutina sensibilitats ecologistes, feministes i alternatives del barri i la ciutat. El nou grup es planteja sobretot gaudir de la natura combinant espontaneïtat, assambleïsme i organització responsable.
El grup neix a partir de la refundació del grup excursionista que havia estat relacionat amb l’Ateneu Llibertari de Gràcia. Després de més de sis anys i 40 sortides efectuades, sempre amb funcionament autònom, la gran majoria dels membres del grup, entre ells l’equip coordinador, han considerat que la fundació de L’Albada era la millor opció per expandir el projecte i mantenir-se fidels als principis originals. Amb l’experiència acumulada hi ha fortes expectatives per seguir desenvolupant la seva dinàmica, ara de manera més oberta i integradora, generant un espai llibertari ampli, empàtic, de trobada i complicitat entre gent de sensibilitats diferents.
El grup està integrat dins de l’UGEL (Unió de Grups Excursionistes Llibertaris) i ha decidit el seu nom rememorant el del Grup Excursionista Aurora de l’Ateneu Llibertari de Gràcia del 1932 ( Carrer Encarnació/Manrique Lara).

Activitats recents del grup excursionista l’Albada

Entrevista al grupo sueco CK AVANTI. A golpe de pedal contra el fascismo.

UGEL: Que es CK Avanti y que tipo de actividades organiza?


CK Avanti: Somos un grupo de ciclismo antifascista. Queremos ser un club para ciclistas que no estan comodos en los clubs convencionales, que en Suecia normalmente son regentados por hombres de mediana edad con bicicletas caras. Queremos romper este estereotipo para que todo el mundo que quiera pueda practicar ciclismo en grupo sin distinciones de orientación sexual, color de piel, clase social o nacionalidad.

Organizamos entrenamientos semanales donde todo el mundo es bienvenido. No importa si es miembro del grupo o no. Incluso si no puede pagar la totalidad de la cuota, el dinero no és un obstaculo para rodar con nosotras. El único requisito que tenemos es que tengan un casco y que hayan participado en uno de nuestros entrenamientos introductorios.

Uno de los retos que tenemos como club es la falta de experiencia de la mayoria de nuestras socias para rodar en grupo. La solución para nosotras ha sido organizar entrenamientos de iniciación de forma regular. En ellos practicamos la comunicación entre ciclistas mientras rodamos en grupo. Esto no solo es por la seguridad del grupo sino para crear camaraderia entre nosotras.

No rodamos por ser las más rapidas, sino para cuidarnos las unas a las otras disfrutando de este deporte.

Nuestra opinión es que el deporte y la política no deberian estar separados. El deporte ha sido usado como medio para cambiar la sociedad y deberia continuar siendo una herramienta para esta labor.

Como club somos una herramienta de cambio. A través de él podemos influir en nuestro entorno para generar cambios concretos. Participamos en manifestaciones y en el ‘dia del orgullo LGTBI’.

Hemos organizado nuestras propias carreras y recaudado dinero para el movimiento LGTBI en Rusia, para Palestina y para organizaciones solidarias suecas.

También rodamos en manifestaciones y hemos visitado todas las localidades de nuestra región con posters antiracistas.

UGEL: Esta el grupo CK Avanti vinculado a alguna agrupacion/associación política? Que relación tiene con el colectivo LGTBI?
CK Avanti: No estamos directamente asociados con nadie. Por el momento no tenemos planes de asociarnos con ningun grupo político. El peligro de trabajar con un grupo político en concreto es que corres el riesgo de excluir a otros. Por el contrario queremos ser un grupo donde miembros de diferentes grupos con la solidaridad como base se puedan encontrar.

Damos apoyo a la comunidad LGTBI de Malmo y participamos en el dia del orgullo. No tenemos vinculos formales con la RFSL (federación sueca LGTBI) pero tenemos un debate contínuo en el club sobre como mejorar el ambiente para que todo el mundo se sienta bienvenido.

UGEL: Forma parte vuestro grupo de alguna federación ciclista? Existe el proyecto de crear una federación propia?
CK Avanti: La prinicipal razón para ser miembro de la Federación Sueca de Ciclismo es competir en este deporte. Nosotras no estamos federadas ni tenemos ciclistas federadas en el club puesto que no nos interesa competir. La cuota de la federación es alta para un club pequeño con una cuota baja. No tenemos planes de federarnos con otros grupos afines, puesto que, por lo que sabemos, somos el único grupo de nuestras características en Suecia.

UGEL: Existen rutas con contenido histórico para recorrer en bicicleta en los alrededores de Malmo?
CK Avanti: Hay carreras históricas en Scania, que es la región donde vivimos. Se centran principalmente en castillos (tenemos un montón). Tenemos, por ejemplo, un circuito de dos dias llamado ‘siete castillos’, y la mayoría de rutas históricas son similares.
Hemos estado debatiendo sobre hacer rutas en lugares relacionados con la história de la clase trabajadora y las rebeliones contra las clases pudientes suecas. Pero tenemos demasiadas ideas y poco tiempo para llevarlas a cabo. Todo se rodará…


UGEL: Quereis enviar algun mensaje a las ciclistas libertarias catalanas?

Sois bienvenidas a Malmo para rodar con nosotras! 😉

https://www.instagram.com/ckavanti/?hl=es

PD: El texto ha sido traducido del inglés, rogamos disculpeis cualquier error gramatical o de sintaxis.