GR-179

Els boscos i muntanyes que ens envolten van ser els camins i refugis del Maquis català, la guerrilla antifeixista. Es tracta d’una lluita sense quarter ni descans que va durar 24 anys, des de l’inici de la dictadura franquista al 1939, fins la caiguda de Ramon Vila Capdevila, el 7 d’agost de 1963. En aquests senders els i les maquis feien escac a la Guàrdia Civil i l’exèrcit franquista, combatent la dictadura feixista amb els escassos mitjans dels que disposaven.

Avui dia aquests camins continuen aquí, carregats d’aquesta història de lluita per la llibertat, esperant que es reconegui tot el que hi va succeir.  Les zones de pas i actuació es poden trobar per tot el territori, no obstant, hem decidit centrar-nos en les comarques del Bages i del Berguedà per la seva abundant documentació. El terreny muntanyós d’aquestes comarques catalanes, esquitxat de masies entre els seus frondosos boscos, va fer de la zona un lloc perfecte per amagar-se de les forces del règim franquista i poder mantenir viva la lluita antifeixista.

Els i les maquis comptaven amb una xarxa prou extensa de masies on rebien suport dels seus companys i companyes en forma de refugi i subministraments, a les quals anomenaven “bases”. Un cop finalitzat cada objectiu, tornaven a creuar la frontera per a refugiar-se a l’estat francès, on es consideraven fora de perill, com a mínim dels fusells de la guàrdia civil i del garrot vil de les presons de l’estat espanyol.

Les accions realitzades pel Maquis llibertari tenien com a objectiu final combatre i afeblir la dictadura feixista, principalment van ser:

  • Sabotatges: A indústries, subministraments d’electricitat, sistemes de comunicacions i transports.
  • Atemptats a personalitats destacades del Franquisme.
  • Propaganda de les idees i accions llibertàries.
  • Suport econòmic a altres organitzacions llibertàries, tant exiliades com clandestines dins del propi règim.
  • Solidaritat i suport econòmic a les preses polítiques i a les seves famílies.
  • Atracaments i segrestos a individus adinerats defensors del règim, com a forma d’autogestió econòmica de la lluita i solidaritat amb la resta de companyes i companys.

Cal destacar els dos tipus de guerrilles que van tenir lloc a les dècades dels 40 i 50: mentre maquis com Ramon Vila Capdevila o Marcel·lí Massana van dur a terme una lluita totalment rural, altres membres de la resistència antifranquista, com Francesc Sabaté o Josep Facerías, van portar la guerrilla fins al moll de les ciutats, com el cas de Barcelona.

Aquest GR es centra en la guerrilla rural, ja que ens motiva a recórrer els mateixos itineraris que els nostres valents companys i companyes en la lluita per la llibertat. Endinsant-nos en les seves rutes podem aprendre molt més que història, podem posar-nos al lloc de les que no es van rendir mai i intentar contagiar-nos d’aquell esperit lluitador que es nega a acceptar la derrota. És important que mantinguem viva la nostra història, la història de les que van perdre la guerra i no es van doblegar, i comprenguem i intentem incorporar en nosaltres mateixes el valor i la força de voluntat que van demostrar tenir en els moments més durs de les seves vides. El GR-179 no és més que una humil aportació que podem, i devem fer per homenatjar la seva memòria i lluitar per a que no tornin a caure en l’oblit.

GR-179 Etapes

Berga - Casseres

La ruta comença a Berga, en la plaça Sant Ramón, també coneguda com a Plaza Ramón Vila Capdevila, en memòria del Guerriller llibertari nascut a Peguera. Durant la ruta interurbana es creua pel lloc de Naixement de Marcelí Massana i també per la Caserna de la Guàrdia Civil on van torturar als detinguts en la gran batuda de 1949. La sendera segueix en tot moment direcció Sud. Durant els primers trams, travessa els plans que envolten la Ciutat de Berga fins a arribar la petit llac de Graugés. La ruta s'encamina cap al "serrat dels Tres hereus” on ens permet internar-nos més en els boscos fins així arribar ha Casserres.

Distancia: 15,72 km Mapa detall E1.1.pdf
Desnivell positiu: 240 m Mapa detall E1.2.pdf
Desnivell negatiu: 326 m Descarregar track


Casseres - Serrateix

Una vegada creuada la Vila de Casserres la sendera segueix direcció sud-oest fins a arribar el “serrat dels Pelasquenes” des dels alt d'aquesta cadena es pot observar el terreny accidentat per on es desvia la Variant 2 del GR-179 fins a tornar a connectar amb la sendera principal en Sant Joan de Montdarn. Una vegada creuat Sant Joan de Montdarn el GR-179 torna a guanyar altura per a sortejar el “Montbordó” i endinsar-se en la riera de Sant Cugat on finalitza la segona etapa a l'altura de Serrateix.

Distancia: 16,89 km Mapa detall E2.1.pdf
Desnivell positiu: 336 m Mapa detall E2.2.pdf
Desnivell negatiu: 350 m Descarregar track


Serrateix - Castellnou de Bages

La tercera etapa comença enmig de la riera de Sant Cugat i es dirigeix en direcció sud fins a arribar als Boscos dels olivers d'on neix la Variant 1 del GR-179. La ruta contínua fins a creuar Sant Cugat del Racó i segueix en direcció sud cap a Castellnou de Bages on ens trobem amb les restes de la Creu del Perelló. En el nucli històric de Castellnou de Bages es pot trobar el Museu dels Maquis i el lloc on descansen les restes de Ramón Vila així com dels Massovers de la creu del Perelló.

Distancia: 18,95 km Mapa detall E3.1.pdf
Desnivell positiu: 236 m Mapa detall E3.2.pdf
Desnivell negatiu: 348 m Descarregar track


Castellnou de Bages - Parc de l'Agulla

A partir de Castellnou de Bages la resta del camí és en clar descens, mentre que els cultius guanyen protagonisme amb el pas dels quilòmetres. La sendera passa per Santpedor, que és la porta d'entrada al pla de Bages, l'últim tram passa pel Parc de la Sèquia fins a arribar al parc de la Agulla on finalitza el GR-179 Ruta dels Maquis.

Distancia: 14,25 km Mapa detall E4.1.pdf
Desnivell positiu: 41 m Mapa detall E4.2.pdf
Desnivell negatiu: 327 m Descarregar track


Sant Gugat del Racó - Castellnou de Bages

Aquesta variant discorre paral·lela a la sendera principal però més a l'oest creuant els boscos del Serrat de la Muga i Argençola fins a tornar a connectar amb la sendera principal en el nucli històric de Castellnou de Bages.

Distancia: 13,61 km Mapa detall V1.1.pdf
Desnivell positiu: 271 m Mapa detall V1.2.pdf
Desnivell negatiu: 271 m Descarregar track


Roca dels Esmaris - ST. Joan Montdarn

Aquesta alternativa surt des del Serrat dels Pelesquenes i descendeix fins a la riera de Merola, després remunta fins a Sant Joan de Montdarn per a connectar de nou amb la sendera principal.

Distancia: 4,1 km Mapa detall V2.pdf
Desnivell positiu: 109 m Descarregar track
Desnivell negatiu: 96 m